FANUC Benelux HQ: een industrieel kantoorontwerp met een menselijke touch

Met meer dan 260 servicelocaties in 108 landen heeft het toonaangevende fabrieksautomatiseringsbedrijf FANUC contact opgenomen met: Alternativ om hun gloednieuwe Benelux-hoofdkwartier in Mechelen, België te ontwerpen.

Na een verdubbeling van de omzet en het personeel in iets minder dan vijf jaar, was het de hoogste tijd voor FANUC om te verhuizen naar een kantoor dat hun status en ontwikkeling volledig zou weerspiegelen.

'Warme industriële vormgeving

Paul Ribus, CEO van FANUC Benelux, had een ruimte voor ogen waar zijn medewerkers zich thuis zouden voelen en die bezoekers zou inspireren met een eigentijds design en de nieuwste technologieën. “We waren op zoek naar een concept met verschillende secties, elk met hun eigen look en feel: van speels en ontspannend tot meer zakelijk”, legt Paul uit.

Voor een ontwerp- en bouwbedrijf als Alternativ, was het verzoek van FANUC enigszins ongebruikelijk. Het 'build'-gedeelte van het project was immers al in volle gang toen het team aan boord kwam. Niettemin, Alternativ kwam met het juiste concept: een ontwerp dat zowel het museumachtige karakter van het enorme FANUC-gebouw zou benadrukken als een gevoel van warmte en verbinding zou behouden. Op dezelfde manier bracht het ontwerp naadloos de tegengestelde werelden samen van de industriële robotarmen waar de Japanse groep het meest bekend om staat en de menselijke touch waar FANUC Benelux naar op zoek was.

innovatie

Alternativ creëerden 3D-beelden om hun visie over te brengen aan Paul en zijn team, die vooral onder de indruk waren van de out-of-the-box mentaliteit. “We hadden een duidelijk mentaal beeld van de ruimtes, maar het concept en de indeling die Alternativ voorgesteld nogal sterk afweek van wat we in gedachten hadden. Ze hebben het project een geheel nieuwe richting ingeslagen. En we vonden het geweldig”, zegt de CEO. “Met andere woorden, het feit dat het gebouw er al stond, weerhield hen er niet van om een ​​hoge mate van flexibiliteit toe te voegen. Zo adviseerden ze bijvoorbeeld om niet alle muren te pleisteren en in plaats daarvan een betonlook voor te stellen.”

Alternativ moedigde FANUC ook aan om enkele van de bestaande muren te verwijderen. Hoewel Paul en zijn team deze stap niet verwachtten, zagen ze meteen de meerwaarde ervan in. AlternativDe continue stroom van originele manieren om de ruimtes van elke verdieping met elkaar te verbinden, was gericht op het creëren van meer openheid en licht.

"Alternativ stelden ideeën voor waar we nooit aan zouden hebben gedacht, en die enorm hebben bijgedragen aan het algehele ontwerp”, voegt Paul toe. “We hadden een industriële look in gedachten voor de kantoorruimtes, maar waren van plan om standaard verlichting toe te voegen. Alternativ ging dat tegen met een verlaagd plafond met indirecte verlichting – en dit is inderdaad een onderscheidend architectonisch kenmerk van ons gebouw geworden.” 

Welzijn: verder gaan dan ergonomie

Het resultaat is een FANUC-hoofdkantoor waar aan elk detail is gedacht en zowel medewerkers als bezoekers zich op hun gemak voelen. Het gebouw is uitgerust met bureaus, vergaderruimten, douches, verschillende keukens en koffiecorners, evenals een auditorium, een receptie met een hightech receptie en een 'Experience Center' waar klanten de FANUC-robots aan het werk kunnen zien en het FANUC-portfolio leren kennen. Stagiairs hebben de beschikking over een cafetaria en een grote buitenruimte. Ook voor FANUC-medewerkers is er een prachtig terras op de tweede verdieping.

“Dit gebouw is de sleutel om onze groei te ondersteunen – niet alleen qua ruimte die we nu tot onze beschikking hebben, maar ook qua allure. Het biedt een enorme meerwaarde aan ons werkgeversmerk. Onze mensen zijn er trots op deel uit te maken van dit project en ze ontdekken er elke dag weer nieuwe aspecten van. We merken ook dat dit unieke concept spontaan nieuw talent aantrekt.”

- Paul Ribus, CEO van FANUC Benelux